Műtétem volt

Kategória: Gyógytorna módszerek

gerincA legtöbb esetben a gerincsérv, porckorongsérv kezelhető a gyógytorna módszereivel. Abban az esetben, ha mégis műtéti megoldásra van szükség, akkor annak várható következményei:

  • sérülnek a szövetek
  • gyengülnek az izmok
  • ízületek mozgástartománya beszűkül

Műtét után a kezelőorvos utasítása szerint, a lehető leghamarabb érdemes elkezdeni a rehabilitációt. Műtét után ajánlom a következő gyógytorna módszereket: szegmentális stabilizációs tréning, funkcionális tréning, funkcionális elasztikus taping módszer, perifériás idegmobilizáció, Maitland manuálterápia az izmok, ízületek, perifériás idegek helyreállítására.

1. Fájdalom kontroll

A fájdalom megléte reflexesen gátolja a mély izmok működését, ezért nagyon fontos, hogy a fájdalmat csökkentsük: nagyon óvatos manuálterápia, idegmobilizáció fájdalommentes helyzetben, elasztikus tape használat, jég, elektroterápia, ultrahang, masszázs segítségével.

2. Stabilizációs tréning

A gerinc melletti izomzatot két fő csoportra osszuk fel:

  1. mobilizáló izmok
  2. stabilizáló izmok

A mobilizáló izmainkat sokat használjuk mindennapjaink során, ezek gyorsan fejlődnek, jól karbantarthatóak.

A stabilizáló izmokat csak elvétve “kapcsoljuk be”, ezért ezek nagyon gyenge állapotba tudnak kerülni, pláne egy fájdalmas időszak vagy gerinc műtét után. Ezek a mély izmok a csigolyákat kapcsolják össze egymással, így stabilizálják a gerincet. Azért fontos a megerősítésük, hogy védjék az újonnan operált gerincet ill. megelőzzenek egy másik gerinc szegmentum problémát.

3. Erősítő gyakorlatok, állóképesség-fejlesztés

Az erősítő gyakorlatok segítenek abban, hogy a gerinc ne túl hamar fáradjon el a terhelés során és műtét után biztonságosan térjünk vissza az aktív, sportos életbe ill. már egyben a megelőzés részét is képezi az esetleges újrasérülés elkerülése érdekében.

4. Ergonómiai oktatás

Attól függően, hogy milyen típusú műtétet végeztek Önnél dönti el a kezelőorvos, hogy mikor kezdhet el dolgozni, autót vezetni, sportolni, hosszabb időn át ülni. A gyógytornász tájékoztatást ad Önnek mindezek helyes kivitelezéséről.