Maitland manuálterápia

Kategória: Gyógytorna módszerek

gerincMaitland manuálterápia

A gyógytorna módszerek között még kevésbé alkalmazott, nemzetközileg elfogadott vizsgálati és terápiás módszer. A fájdalommal együtt járó ízületi-, izom-, idegproblémából adódó mozgásbeszűkülés, fájdalom megszüntetésére alkalmas gerinctorna.

A terápiát a következő esetekben alkalmazzuk:

  • akut és krónikus csigolyaprobléma végtagokba sugárzó panaszokkal vagy anélkül
  • rágóízületi problémáknál, fejfájás során
  • perifériás ízületek kopásos problémái
  • perifériás ízületek lágyrész problémái (teniszkönyök, vállízületet stabilizáló izmok szakadása, Achilles ín probléma)
  • perifériás ideg probléma (Carpal tunnel syndroma, Tarsal tunnel syndroma)
  • operáció utáni ízületi mozgások helyreállítása (osteotomia, osteoszintézis, szalag műtét, gerincműtét)

Mi történik az állapotfelmérésen?

A vizsgálat időtartama 60 perc. Kérjük hozza magával korábbi leleteit, képalkotó vizsgálatok ( röntgen, CT, MR) eredményeit!

Az első fél órában kérdéseket teszünk fel, melyekre az adott válaszok behatárolják a problémakört, majd fizikális vizsgálat következik, ahol a fájdalmas terület (gerinc) megtekintése, tapintása, mozgásvizsgálata, zajlik, ezért fontos, hogy az adott terület ruha nélkül kell legyen. A gerinc eredetű problémák esetében a gerinc különböző irányú aktív mozgásaival próbáljuk előidézni a fájdalmat, majd olyan technikákat, teszteket alkalmazunk, melyek megmutatják, hogy mennyire érintett az adott terület mozgása és ha szükséges már első alkalommal mobilizációs technikákat is használunk, mellyel adott esetben helyreállítjuk a gerinc ideális, fájdalommentes mobilitását.