Fájdalmaim vannak

Kategória: Gyógytorna módszerek

Derékfájás

porckorong sérvA derékfájás az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma, az emberek közel 80%-nak van élete során derékfájásos időszaka. A derékfájás lehet felületes (izomfájdalom, izomlázszerű fájdalom) és mély. A fájdalom jellege lehet enyhe, tompa fájdalomtól az egészen erős, éles, szúró jellegű fájdalomig, lehet állandóan fennálló vagy időszakos. Gyakran csak egy-két napig tart, tartós ágyban fekvés akár fokozhatja is a derékfájást. A fájdalmat érezhetjük a derék közepén, a gerinc jobb vagy bal oldalán, ill. sugározhat fenékbe, alsó végtagba (comb, lábszár, a láb elülső és hátsó részébe), jelentkezhet zsibbadás, érzészavar, izomerő gyengeség a lábban. Javasoljuk, hogy figyeljék meg milyen aktivitás fokozza/csökkenti a fájdalmat (pl.: 5 perc ülés hatására fokozódik a fájdalom a derékban, pár perc séta enyhíti a kisugárzást a lábban) ill. a napszakok milyen hatással vannak a problémára (reggel merevebbnek érzi a derekát, 20 perc után bejáratódik; estére rosszabb lesz).

Gyakori, hogy a kezdeteknél könnyen kezelhető derékfájás tartóssá válik. Mozgás-, életmódváltozás lesz a következménye, az emiatt meginduló elhízás miatt panaszai fokozódnak,  a magas vérnyomásnak esetleg cukorbetegségnek a kialakulása sokkal valószínűbb, így akár éveket veszíthet – nem csak az aktív – életéből! A derékfájás miatt az egyik leggyakoribb az orvosi vizsgálat és a munkából való hiányzás. A panaszok legtöbbje egyszerű, gyakran otthon is elvégezhető gyakorlatokkal megszüntethető, sebészi beavatkozás nagyon ritkán szükséges, viszont a szakértői háttér a kérdéses derékfájásos panaszok megítélésére szükséges.

Derékfájás típusai

A derékfájás lehet:

 • tompa fájdalom
 • éles késszúrás jellegű
 • szúró, hasító
 • combba sugárzó
 • háti mozgás beszűkülésével járó
 • az egyenes állást megakadályozó

Az egy-két naptól két hétig terjedő derékfájást akutnak, míg a három hónapnál régebb óta fennálló derékfájást krónikusnak tartjuk.

Mikor javasolt mindenképpen kivizsgálás derékfájás miatt?

folyamatos, esetleg este, lefekvéskor fokozódó fájdalom

 • mindkét lábba, főleg, ha térd alá sugárzó fájdalom
 • alsóvégtagi mozgás-, érzészavar
 • vizelési, székletürítési problémák
 • erős hasi pulzáció, hirtelen kialakult hasi fájdalom, ismert ütőértágulat
 • nem várt testsúlycsökkenés
 • sérülést követően kialakult derékfájás

Nyakfájás

A nyakfájdalom jelentkezhet a nyak közepén, a gerinc két oldalán, kisugározhat a felső végtagba, vállba, lapockák közé, fej felé. A fájdalom lehet állandó és időszakos, jellege tompa, éles, szúró, hasító, kisugárzó.

img017

A felső nyaki szakasz kopásos elváltozásai, ízületi gyulladásai okozhatnak fejfájást, szédülést, fülzúgást. Ha a két felső csigolya rossz helyzetben rögzül, akkor a nyúlványaikban futó artéria „megtörik” és kevesebb oxigént tud szállítani az agy felé, ezért alakulhat ki fejfájás. Manuálterápia segíthet helyretenni az elcsúszott csigolyákat.

Nagyon gyakran a fej forgatás okoz fájdalmat (pl. parkolásnál), melynek jellege lehet éles, hasító a nyakban. Telefonálás során gyakori az egyoldali fájdalom, a nyak merevsége. Ezek a panaszok általában hirtelen keletkeznek (párna csere éjszakára, rossz helyzetben alvás, nyak megfázása). Kezelése: manuálterápia, tape, masszázs, izomerősítés.

Sokan panaszkodnak fájdalomra, ha túl sokat néznek lefelé (pl. tanulók, titkárnők), mintha „nehéznek” éreznék a nyakukat. Az ülő életmód miatt kialakult helytelen testtartás nem kedvez a gerincnek. A helyes ülés szempontjait itt olvashatja.

Abban az esetben, ha a fájdalom nemcsak a nyaki gerincen érezhető, hanem kisugárzik a vállba, felkarba, alkarba, ujjakba, lapocka felé, akkor lehet gondolni gerincsérv gyanúra. Ehhez társulhat még érzészavar és izomgyengeség is. A gerincsérvről, porckorongsérvről itt olvashat.

Hátfájdalom

A gerinc eredetű problémák közül legtöbben derék- és nyakfájdalomra panaszkodnak, hátfájásra kevesen. A háti gerincszakasz a nyak és deréktáji gerinc között helyezkedik el. Ezek a részek komplexen együtt mozognak, ezért gyakori, hogyha valakinek derék- és/vagy nyakfájdalma van, akkor a háti gerinc is érintett lehet a problémában.

A hátfájdalom lehet éles, helyi fájdalom, mely mozgásra (hátrahajlás, fordulás) vagy belégzésre fokozódhat ill. az alábbi ábra segít rámutatni, hogy mely tüneteknek lehet az oka a háti gerinc.

hati fd.

A háti gerinc és a hozzá tartozó bordák alkotják a csontos mellkast. A fenti ábrán látható mellkas környéki panaszok a mozgásszegény életmód, a hosszantartó ülés vagy éppen egy rossz mozdulat következtében a háti csigolyák rossz helyzetére is következtethetnek.

Sok esetben ez a gerincszakasz merev, melynek következménye, hogy egy másik gerincszakasz (pl. derék) túlmozog annak érdekében, hogy a teljes mozgásterjedelmet teljesíteni tudjuk. Ezért szükséges megvizsgálni egy esetleges derékfájdalom esetén a háti gerincet is, hiszen lehetséges, hogy a terápia a merev hát mobilizálása lesz. A vállmozgásokhoz is elengedhetetlen a felső háti gerinc mozgékonysága, ezért ha az merev, akkor szintén a manuálterápia segíthet, mégpedig a háti gerinc mobilizálásával, majd az elért helyzet stabilizálása izomerősítéssel.

Gerincsérv, porckorongsérv

A porckorong a csigolyák között található, külső rostos gyűrűből és belső kocsonyás anyagból áll. Életkorunk előrehaladtával a porckorong vizet veszít, a külső rostok rugalmatlanná válnak és a kocsonyás anyag kitüremkedik a rostok között. Ez a porckorongsérv. Az elhasználódásos folyamat mellett a helytelen ülő életmód és a genetika is nagy szerepet játszik kialakulásában.

porckorong sérv

A porckorongsérv gyógytornával (konzervatív úton) és műtéttel kezelhető. A konzervatív terápia része az infusio adása, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedése, gyógytorna, masszázs. Leggyakrabban alkalmazott gyógytorna módszerek: McKenzie gerinctorna, tape, perifériás idegmobilizáció, stabilizációs tréning. Ha a konzervatív terápia nem hoz javulást 3 hónapon belül, akkor műtéti megoldás jön szóba.

Az emberi gerinc nem két lábon járásra, pláne nem ülésre van tervezve, hanem minél dinamikusabb életmódra, tehát ebből kifolyólag az ülés, az állás extrém terhelést jelent a gerincnek, a gerincet alkotó szalagokat, porckorongokat veszi igénybe.