Derékfájás, nyakfájás megelőzése

Kategória: Gyógytorna módszerek

Derékfájás, nyakfájásA derékfájás és nyakfájás az emberek 90 %-nak nem ismeretlen fogalom, hiszen életében legalább egyszer átesett már ezen a mozgásszervi megbetegedésen. Napjainkban az ülő életmód, a helytelen testtartás, mozgásszegény életmód mind-mind hozzájárul a gerinc állapotának romlásához. Fontos, hogy odafigyeljünk gerincünkre, mert a prevenció eszközeivel sokan megelőzhetik a problémák kialakulását!

Néhány apró jó tanács a gerinc szempontjából:

A mindennapokban számtalanszor előfordul, hogy valamiért le kell hajolnunk. Ezt a mozgást ne előrehajlásból végezzük, hanem guggolásból egyenes gerinc segítségével álljunk fel és emeljük a tárgyat.

Ülő munka során vegyük figyelembe az alábbiakat: használjunk állítható magasságú széket, állítható karfával, lábfejek párhuzamosak legyenek egymással, kicsi terpeszben helyezzük el őket, lábszár függőleges, térdek 90-100 fokban, csípők 100-110 fokban legyen hajlítva, ágyéki gerinc helyzete homorú legyen, deréktámasszal segítve, vállakat húzzuk enyhén hátra, lapocka csücsköket közelítsük egymáshoz, ha számítógéppel dolgozunk, akkor az alkarok legyenek alátámasztva, tarkót húzzuk kissé hátra, képernyő teteje kb. szemmagasságban legyen.

Ülőmunka során óránként álljunk fel és mozgassuk át derekunkat, hátunkat, nyakunkat!

Ha székünk nem felel meg az alábbiaknak, akkor sincs veszve minden, hiszen alkalmazhatunk egyéb alternatív ülő eszközöket, melyek segítségével biztosítható a gerinc helyes helyzete.

A székre helyezett ékpárna segít megemelni az ülőcsontot, így előrebillenti a medencét, mely által az ágyéki gerinc homorú helyzete biztosított lesz. A McKenzie-féle henger alakú derékpárna az ágyéki gerinc mögé helyezve segít megtartani a helyes ülést. A légtartalmú ülőpárnák és a fit-ball dinamikus ülést biztosítanak, hiszen a mozgó felületet minimális aktív izomműködéssel szükségesek vagyunk megtartani, mely egyáltalán nem megterhelő a gerinc számára.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint hetente 5 alkalommal végzett intenzív, 30-45 percig tartó testmozgás és hetente 2 alkalommal végzett izomerősítő tréning nemcsak a gerinc problémáit előzi meg, hanem jó hatással lesz fittségünkre, erőnlétünkre és közérzetünkre is!

Gerincünk védelme érdekében figyeljünk oda helyes testtartásunkra, helyes ülésünkre és fordítsunk kis időt megfelelő testmozgásra!