Gerinc gyógytorna- gerinc problémáinak vizsgálata és kezelése

A civilizációs ártalmak, mint az ülő életmód, helytelen testtartás, mozgásszegény életmód következtében a gerinc problémáinak száma folyamatosan növekszik. A gerinc fiziológiás görbületei nem bírják ezt a statikus megterhelést. Az emberek 80%-a találkozik valamilyen gerinc problémával élete során, gyakori a derékfájdalom. Kezdjen el időben foglalkozni derékfájásával, hogy megelőzhesse a későbbi gerincsérv, porckorongsérv kialakulását!

A gerinc apró elmozdulásai olyan elváltozásokat okoznak, amelyek miatt gyulladásos, kopásos folyamatok indulnak be. A gerinc melletti izomzat, hogy védje a gerinc alkotóelemeit megfeszül, ez a feszülés idővel görccsé, fájdalommá alakul. Sokan vesznek be fájdalomcsillapítót, gyulladáscsökkentőt, izomlazítót melyeknek a hatásai csak átmenetiek, a fájdalom okát nem szüntetik meg, rövid időn belül várható, hogy a panasz visszatér. Segítünk, hogy elkerülje gerinc eredetű bántalmainak krónikussá válását és az új fájdalmak megjelenését!

 

Miben segíthetek?

Derékfájás

A derékfájás az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma, az emberek közel 80%-nak van élete során derékfájásos időszaka. A derékfájás lehet felületes (izomfájdalom, izomlázszerű fájdalom) és mély. A fájdalom jellege lehet enyhe, tompa fájdalomtól az egészen erős, éles, szúró jellegű fájdalomig, lehet állandóan fennálló és időszakos. Gyakran csak egy-két napig tart, tartós ágyban fekvés akár fokozhatja is a derékfájást. A fájdalmat érezhetjük a derék közepén, a gerinc jobb vagy bal oldalán, ill. sugározhat fenékbe, alsó végtagba (comb, lábszár és a láb elülső és hátsó részébe), jelentkezhet zsibbadás, érzészavar, izomerő gyengeség a lábban. Javasoljuk, hogy figyeljék meg milyen aktivitás fokozza/csökkenti a fájdalmat (pl.: 5 perc ülés hatására fokozódik a fájdalom a derékban, pár perc séta enyhíti a kisugárzást a lábban) ill. a napszakok milyen hatással vannak a problémára (reggel merevebbnek érzi a gerinc deréktáji részét, 20 perc után bejáratódik; estére rosszabb lesz).

Gyakori, hogy a kezdeteknél könnyen kezelhető derékfájás tartóssá válik. Mozgás-, életmódváltozás lesz a következménye, az emiatt meginduló elhízás miatt gerinc és más ízületi panaszai fokozódnak, és a magasvérnyomásnak esetleg cukorbetegségnek a kialakulása sokkal valószínűbb, így akár éveket veszíthet – nem csak az aktív – életéből! A derékfájás miatt az egyik leggyakoribb az orvosi vizsgálat és a munkából való hiányzás. A gerinc panaszok legtöbbje egyszerű, gyakran otthon is elvégezhető gyógytorna gyakorlatokkal megszüntethető, sebészi beavatkozás nagyon ritkán szükséges, viszont a szakértői háttér a kérdéses derékfájásos panaszok megítélésére szükséges.

Derékfájás típusai

A derékfájás lehet:

– tompa fájdalom

– éles késszúrás jellegű

– szúró, hasító

– combba sugárzó

– háti mozgás beszűkülésével járó

– az egyenes állást megakadályozó

Az egy-két naptól két hétig terjedő derékfájást akutnak, míg a három hónapnál régebb óta fennálló derékfájást krónikusnak tartjuk.

Mikor javasolt mindenképpen kivizsgálás derékfájás miatt?

– folyamatos, esetleg este, lefekvéskor fokozódó fájdalom a gerinc területén, alsó végtagban
– mindkét lábba, főleg, ha térd alá sugárzó fájdalom
– alsóvégtagi mozgás-, érzészavar
– vizelési, székletürítési problémák
– erős hasi pulzáció, hirtelen kialakult hasi fájdalom, ismert ütőértágulat
– nem várt testsúlycsökkenés
– sérülést követően kialakult derékfájás

Nyakfájás

A nyakfájdalom jelentkezhet a nyak közepén, a gerinc két oldalán, kisugározhat a felső végtagba, vállba, lapockák közé, fej felé. A fájdalom lehet állandó és időszakos, jellege tompa, éles, szúró, hasító, kisugárzó.

A felső nyaki gerinc szakasz kopásos elváltozásai, ízületi gyulladásai okozhatnak fejfájást, szédülést, fülzúgást. Ha a két felső csigolya rossz helyzetben rögzül, akkor a nyúlványaikban futó artéria „megtörik” és kevesebb oxigént tud szállítani az agy felé, ezért alakulhat ki fejfájás. Manuálterápia segíthet helyretenni az elcsúszott csigolyákat.

Nagyon gyakran a fej forgatás okoz fájdalmat (pl. parkolásnál), melynek jellege lehet éles, hasító a nyakban. Telefonálás során gyakori az egyoldali fájdalom, a nyak merevsége. Ezek a panaszok általában hirtelen keletkeznek (párna csere éjszakára, rossz helyzetben alvás, nyak megfázása). Kezelése: manuálterápia, tape, masszázs, izomerősítés.

Sokan panaszkodnak nyaki gerinc fájdalomra, ha túl sokat néznek lefelé (pl. tanulók, titkárnők), mintha „nehéznek” éreznék a nyakukat. Az ülő életmód miatt kialakult helytelen testtartás nem kedvez a gerincnek. A helyes ülés szempontjait itt olvashatja.

Abban az esetben, ha a fájdalom nemcsak a nyaki gerincen érezhető, hanem kisugárzik a vállba, felkarba, alkarba, ujjakba, lapocka felé, akkor lehet gondolni gerincsérv gyanúra. Ehhez társulhat még érzészavar és izomgyengeség is. A gerincsérvről, porckorongsérvről itt olvashat.

Hátfájdalom

A gerinc eredetű problémák közül legtöbben derék- és nyakfájdalomra panaszkodnak, hátfájásra kevesen. A háti gerincszakasz a nyak és deréktáji gerinc között helyezkedik el. Ezek a részek komplexen együtt mozognak, ezért gyakori, hogyha valakinek derék- és/vagy nyakfájdalma van, akkor a háti gerinc is érintett lehet a problémában.

A hátfájdalom lehet éles, helyi fájdalom, mely mozgásra (hátrahajlás, fordulás) vagy belégzésre fokozódhat ill. az alábbi ábra segít rámutatni, hogy mely tüneteknek lehet az oka a háti gerinc.

A háti gerinc és a hozzá tartozó bordák alkotják a csontos mellkast. A fenti ábrán látható mellkas környéki panaszok a mozgásszegény életmód, a hosszantartó ülés vagy éppen egy rossz mozdulat következtében a háti csigolyák rossz helyzetére is következtethetnek.

Sok esetben ez a gerinc szakasz merev, melynek következménye, hogy egy másik gerinc szakasz (pl. derék) túlmozog annak érdekében, hogy a teljes mozgásterjedelmet teljesíteni tudjuk. Ezért szükséges megvizsgálni egy esetleges derékfájdalom esetén a gerinc háti szakaszát is, hiszen lehetséges, hogy a terápia a merev hát mobilizálása lesz. A vállmozgásokhoz is elengedhetetlen a felső háti gerinc mozgékonysága, ezért ha az merev, akkor szintén a manuálterápia segíthet, mégpedig a háti gerinc mobilizálásával, majd az elért helyzet stabilizálása izomerősítéssel.

Gerincsérv, porckorongsérv

A porckorong a csigolyák között található, külső rostos gyűrűből és belső kocsonyás anyagból áll. Életkorunk előrehaladtával a porckorong vizet veszít, a külső rostok rugalmatlanná válnak és a kocsonyás anyag kitüremkedik a rostok között. Ez a porckorongsérv. Az elhasználódásos folyamat mellett a helytelen ülő életmód és a genetika is nagy szerepet játszik kialakulásában.

A porckorongsérv gyógytornával (konzervatív úton) és műtéttel kezelhető. A konzervatív (gyógytorna) terápia része az infusio adása, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedése, gyógytorna, masszázs. Leggyakrabban alkalmazott gyógytorna módszerek: McKenzie gerinc torna, tape, perifériás idegmobilizáció, stabilizációs tréning. Ha a konzervatív terápia nem hoz javulást 3 hónapon belül, akkor műtéti megoldás jön szóba.

Az emberi gerinc nem két lábon járásra, pláne nem ülésre van tervezve, hanem minél dinamikusabb életmódra, tehát ebből kifolyólag az ülés és az állás extrém terhelést jelent a gerincnek, és ez a gerincet alkotó szalagokat, porckorongokat veszi igénybe.

Maitland manuálterápia

A gerinc különböző elváltozásainak hátterében számos ok állhat, de jelentős részében a csigolyák, medencecsontok elmozdulása a probléma. Ezek a pici elmozdulások okozhatják az izom-, ízület-, kisízület-, ideg-, területén lévő fájdalmat, gyulladást. Ezekben az esetekben érdemes manuálterapeuta segítségét kérni.

A Maitland manuálterápia egy nemzetközileg elfogadott gyógytorna vizsgálati és terápiás módszer, amely a fájdalommal együttjáró ízületi-, izom- és idegproblémából adódó mozgásbeszűkülést kezeli. Ahogy a nevében is benne van, nemcsak technikákat végzünk egymás után, tehát nem a csontokat ropogtatjuk, és nem csak az izmokat lazítjuk. Elsősorban a manuálterápiás gondolkodásmód az, amely segítségével a gyógytornászok is logikusan felépített vizsgálatokat végeznek, a probléma okát keresik, tehát a terápia a fájdalom okának megtalálására irányul. Az első gyógytorna állapotfelmérésen részletes kikérdezés történik a fő problémáról, a tünetek pontos helyéről, viselkedéséről, kezdetéről, melyek alapján több feltételezésünk is lehet a problémára vonatkozólag. Majd a fizikális vizsgálat során megkeressük a fájdalmat okozó testhelyzetet vagy mozdulatot, majd abban a helyzetben különböző tesztekkel találjuk meg a problémát okozó struktúrát, így közvetlen tudjuk azt kezelni. A kezelések után újratesztelést végzünk, mely befolyásolja a terápia további menetét. Első gyógytorna vizsgálati napon a problémás területet vizsgáljuk és kezeljük aktív és passzív technikákkal. Mivel az emberi test működésében minden mindennel összefügg, nem elhanyagolható a szomszédos struktúrák vizsgálata sem, (pl. ágyéki gerinc probléma esetén megvizsgáljuk a gerinc háti szakaszát, a csípőt, és a medencét is), ezeket egyesével a következő gyógytorna vizsgálati napokon végezzük. Ha találunk eltérést a szomszédos struktúrák működésében, akkor azokat is kezeljük. (pl. ülő munkát végző egyénnél, régóta tartó szimmetrikus derékfájdalom esetén elképzelhető, hogy nem a gerinc ágyéki részét, hanem a háti gerinc szakaszt szükséges mobilisabbá tenni, hiszen a sok ülés következtében az púpos és merev lesz, nem mozog annyit, mint amennyi fiziológiásan elvárható, ezért a kieső mozgást az ágyéki gerinc kompenzálja, így túlterhelődik, ezért megfájdul). Arra törekszünk, hogy a szomszédos gerinc ízületekben, struktúrákban ne legyen eltérés, csak akkor kezeljük őket a gyógytorna módszereivel, ha valóban szükséges! Így a helyes, korrigált helyzetben kezdhetjük el később az izomerősítést. Ahogy haladunk előre a terápiában, úgy próbálunk minél kevesebb passzív (a páciens szempontjából) gyógytorna módszert alkalmazni és a gerinc szempontjából is a minél dinamikusabb mozgást alkalmazni.

Visszatérő gerinc problémája van?

Többször átélte már, hogy “beállt” a dereka, háta, nyaka, majd gyógyszerektől, kenőcsöktől jobban lett? Most is ez történt, de nem javul? Sokszor csak tüneti kezeléseket alkalmaznak a gerinc bajok kezelésére, pedig ez hosszútávon nem megoldás. A gerinc szerkezetében bekövetkező változások minden egyes tünet megjelenésekor rosszabbak lesznek, így a visszatérő gerinc problémák nem oki kezelése csak súlyosbítja a későbbi mozgásszervi panaszokat. A hatékonyabb javulás érdekében kímélje meg magát az otthoni kezelésektől és forduljon szakemberhez!

Még nem volt gerinc panasza?

A helytelen ülő életmód, mozgáshiány, rossz testtartás, örökölt tényezők miatt szinte elkerülhetetlen a gerinc fájdalom. De sokat tehet érte, ha figyel gerinc panaszainak megelőzésére, hiszen könnyebb a bajt megelőzni, mint kezelni! Gerinc gyógytorna módszereink nemcsak a kezelésben, hanem a megelőzésben is segítenek.

Miért szükséges manuálterápia után a gyógytorna?

Tudományos kutatások igazolják, hogy a manuálterápia azonnali fájdalomcsillapító hatása összehasonlítva különféle gyógymódok hatásával-kenőcsök felvitele a bőrre, hideg-meleg pakolás, gyógyszerek-jobb. A manuálterápiát követő funkcionális, egyénre szabott gyógytorna pedig segít a helyreállított helyzet stabilizálásában, így kevesebb fájdalom, jobb életminőség várható!

Hogyan zajlik a gerinc gyógytorna?

A tornára szükséges kényelmes felszerelést (nadrág, póló, zokni) hozni. A gyakorlatokat különböző testhelyzetekben végeztetjük. Izmainknak két csoportja van: mozgató (mobilizáló) és tartó (stabilizáló) izmok. Mobilizáló izmaink a mindennapi mozgásainkkal könnyen karbantarthatóak. Stabilizáló izmaink finomabb mozgásokat igényelnek, valamint nagyon fontosak a gerinc és az ízületek panaszmentes működéséhez. Sajnos a gerinc területén jelentkező fájdalom gátolni is tudja ezeket a mély izmokat, ezért ilyenkor ezek kikapcsolódhatnak. A gerinc gyógytorna egyik alapja és a problémamentes gerinc fenntartása ezen izmok  működtetése nélkül nem lehetséges. A gerinc tornán végzünk gerinc mobilizációs gyakorlatokat, nyújtó-lazító gyakorlatokat, idegmobilizációs feladatokat, mély izom erősítő tréninget. A feladatok egyre nehezednek, a nagyobb alátámasztási felületet (hátonfekvés) egyre kisebb felület (álló) váltja fel. Többféle gyógytorna eszköz segítségével nehezítjük a tréninget ( gumiszalag, kötél, gimnasztikai labda, súlylabda, softball, egyensúlykorong).

Milyen más esetben érdemes gyógytornászhoz fordulni?

– egyéb mozgásszervi panaszok: ízületi és izomfájdalmak

– gerinc panaszok (derék-, hát-, nyakfájdalom), alsó-, felső végtagba sugárzó pa­na­szok fennállásakor.

– műtét utáni rehabilitáció (gerincsérv, porckorongsérv)

– sportsérülések utáni rehabilitáció

– helytelen, hanyag tartás, tartásjavítás

– ha ízületkímélően szeretné folytatni sportos tevékenységét

 

Gerinc felépítése

A gerinc a test tengelye, két ellentétes tulajdonsággal rendelkezik: merevség és rugalmasság. Rugalmassága felépítésének köszönhető: az egymásra épülő csontos alkotóelemeknek és az őket összekötő szalagok és izmok rendszerének.

Csontos alkotóelemeket csigolyáknak nevezzük. 2 fő részük különböztethető meg: csigolyatest és a csigolyaív. A csigolyaív mindkét oldalán ízületi nyúlványok találhatók. A komplett csigolyán tövisnyúlványok és harántnyúlványok is vannak.

Ez a tipikus csigolya található a gerinc teljes hosszában. Az egymás fölé helyezett, eltérő alkotóelemek egymással anatómiai összhangban vannak. Ennek következménye, hogy a gerincet három oszlop építi fel.

–          egy nagy oszlop, amit a csigolyatestek sora alkot

–          két kis oszlop, amelyek a csigolyák mögött húzódnak és az ízületi nyúlványok építik fel.

A csigolyatestek a csigolyák közti porckorongokkal (discus intervertebralis), az ízületi nyúlványok pedig ízületekkel kapcsolódnak egymáshoz. Minden csigolya egy lyukat zár közre (foramen vertebrale), elölről a csigolyatest, hátulról az ív határolja. Az egymás fölötti lyukak képezik a gerinccsatornát (canalis vertebralis), melyet a gerinc teljes hosszában a csontos képletek, valamint a testeket és az íveket egymással összekötő szalagok egymást váltva határolnak.

Gerinc betegségei

A sagittalis irányú deformitások:

– hanyag tartás

– Scheurmann-féle megbetegedés

Scoliosis

– ismeretlen etiológiájú

– ismert etiológiájú

Fejlődési rendellenességek

– spondylosis, spondylolisthesis

– sacralisatio, lumbalisatio

Degeneratív betegségek

– derékfájás ( lumbago)

– gerincsérv

– lumbalis stenosis

– osteoporosis

A gerinc gyulladásos megbetegedése

– spondylitis ankylopoetica

– spondylodiscitis